3 z 10
Poprzednie
Następne
TOP przepisy na ciasta na Boże Narodzenie. Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
Jabłecznik
Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy antonówka), 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: z podanych składników (poza jabłkami) zagniatamy ciasto kruche - wyrabiamy je dłońmi lub mikserem z hakami. Formuję kulę, którą zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Obrane jabłka ścieramy na wiórki na tarce. Odciskamy z nich sok. Połową schłodzonego ciasta wykładamy spód formy do pieczenia, na to kładziemy odciśnięte jabłka i posypujemy kruszonką, którą robimy z drugiej połowy ciast, rwąc je na małe kawałki. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.