Oto 100 kujawsko-pomorskich wytworów regionalnych wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Zobacz listę, przepisy, zdjęcia
Dziady
Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej cebuli i boczku
Kuchnia na Kujawach opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami bądź kartoflami. Już w XIX wieku zaczęły dominować w jadłospisie regionu. Stanowiły one jeden z podstawowych składników codziennych posiłków. Było nie do pomyślenia, żeby obiad obył się bez kartofli jako dodatku do zupy czy potrawy samej w sobie.
Jedną z takich potraw były dziady, które były wykorzystaniem innej potrawy jaką jest prażucha. Gorące ziemniaki ugniatano z dodatkiem mąki i częściowo nieodlanej wody, a potem formowano z powstałej masy ziemniaczanej małe placki, które obsmażano na złoty kolor z dwóch stron. W biednej, wiejskiej kuchni nic nie mogło się zmarnować, więc pozostałości prażuchy poddawano kolejnej obróbce termicznej i podawano w formie smażonych placków.
Dziady funkcjonują w świadomości mieszkańców powiatu radziejowskiego do dziś. Dowodem na to są dość liczne zgłoszenia potrawy do konkursu produktów tradycyjnych „Od zakwasu do żurku kujawskiego” na przestrzeni kilku lat (2011-2016).