Zobacz wideo: 2023 jest Rokiem Mikołaja Kopernika w woj. kujawsko-pomorskim
Tani, zdrowy, łatwo dostępny i dający wiele możliwości wykorzystania - to tylko część zalet buraka.
Jakie witaminy i minerały zawiera burak?
- kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K
- żelazo
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
- kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy)
- polifenole, karotenoidy i glikozydy
- naturalne probiotyki
Burak może być bazą wielu potraw. Zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Może być dodatkiem do zup, sałatek, dań głównych, a nawet deserów. Wykorzystuje się zarówno korzeń, jak i liście młodych buraków (botwinka). Możemy z niego przygotować m.in. pastę z twarogiem na śniadanie, placki i naleśniki na obiad czy risotto na kolację.
Co zrobić z buraka? - w galerii prezentujemy TOP przepisy na dania z buraków
Burak jest warzywem niskokalorycznym. W 100 g jest zaledwie 43 kcal. Najwięcej właściwości ma w wersji surowej. Dlatego tak bardzo popularny jest sok z buraka.
Niestety gotowanie buraków powoduje, że pozbywamy się jego wartościowych składników odżywczych. Lepszą formą obróbki termicznej będzie upieczenie go razem ze skórką, którą ściągamy przed zjedzeniem. Buraki możemy spożywać w różnej postaci - pieczony, gotowany, surowy.
Burak, dzięki dużej zawartości witaminy C, zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Witamina B1 wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Idealny w diecie odchudzającej oraz gdy należy obniżyć poziom cholesterolu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?