MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

Dzielnicowy zatrzymał złodzieja. Okazało się, że ma na koncie więcej kradzieży

Dzielnicowy zatrzymał złodzieja. Okazało się, że ma na koncie więcej kradzieży

Możliwe burze w powiecie sieradzkim. Jakie szczegóły prognozy?

Możliwe burze w powiecie sieradzkim. Jakie szczegóły prognozy?

Polecamy

W powiecie mogileńskim doposażone zostaną przejścia dla pieszych i skrzyżowania

W powiecie mogileńskim doposażone zostaną przejścia dla pieszych i skrzyżowania

Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

GORĄCY TEMAT
Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków