3 z 5
Poprzednie
Następne
Jak zrobić pyszny kompot? Sprawdź przepisy na kompot z suszu, jabłek, śliwek, a nawet dyni!
Kompot z suszu
Kompot z suszonych owoców można wykonać nie tylko z gruszek i jabłek. Jeżeli nie lubicie dymnego smaku, to można zrezygnować z wędzonych śliwek. Świetnie sprawdzają się suszone morele, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki a nawet rodzynki.
Kompot z suszu
Składniki
100 g mieszanych suszonych owoców
500 ml wody
20 g cukru
1 kora cynamonu
2 całe goździki
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Suszone owoce należy opłukać w ciepłej wodzie. Umieścić w garnku, zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie kompot trzeba gotować w tej samej wodzie. W trakcie gotowania należy go dosłodzić i przyprawić. Całość trzeba gotować około 15-20 minut. Na koniec kompot z suszu można doprawić sokiem z połowy pomarańczy.