MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...
fot. mayerkleinostheim/123RF

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika

Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

Zobacz również

Na autostradzie pod Krakowem spłonął autokar. Duże utrudnienia dla kierowców

Na autostradzie pod Krakowem spłonął autokar. Duże utrudnienia dla kierowców

Nieustąpienie pierwszeństwa przyczyną wypadku. Audi uderzyło w ciężarówkę

Nieustąpienie pierwszeństwa przyczyną wypadku. Audi uderzyło w ciężarówkę

Polecamy

Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

GORĄCY TEMAT
Szokujące stylizacje gwiazd podczas pierwszej komunii. Niektóre pokazały za wiele!

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków