Apetyczna babka z rumem na Wielkanoc. Przepis na puszyste ciasto nasączone ponczem. Żaden łakomczuch nie przejdzie obojętnie

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowa babka z rumem to świetny wypiek na Wielkanoc. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania ciasta.
Domowa babka z rumem to świetny wypiek na Wielkanoc. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania ciasta. Anna Daniluk
Domowa babka drożdżowa z rumem to prawdziwy rarytas, któremu z trudem oprze się nie jeden łasuch. Upieczona babka z rumem jest puszysta, wilgotna i słodka dzięki syropowi z rumem. Ten rodzaj ponczu służy także ozdobie. Wypiek pięknie się błyszczy i przykuwa uwagę. Poznaj pyszny przepis na babkę z rumem na Wielkanoc.

W skrócie

Domowa babka z rumem świetnie smakuje podana na deser w towarzystwie filiżanki gorącej kawy. Warto pamiętać, że ciasto powinno mieć niezbyt zwartą konsystencję. Dzięki temu wypiek będzie delikatny, puszysty i rozpływał się w ustach. Wyrobienie ciasta i jego rośnięcie ułatwi natłuszczenie miski do wyrastania oraz wybieranie ciasta przy pomocy silikonowej szpatułki lub skrobki cukierniczej. Babkę z rumem nasączam gęstym ponczem przypominającym syrop. Jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było bardziej wilgotne, to możesz zmienić proporcje na 200 ml wody, 50 ml rumu i 80 g cukru. Wypróbuj przepis na tradycyjną babkę z rumem na święta.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania babki z rumem

Babka z rumem – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 390 g mąki pszennej,
  • 50 g masła Łaciate,
  • 50 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • szczypta soli.

Poncz:

  • 100 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 30 ml rumu.

Czytaj także: Najprostsza wielkanocna babka piaskowa. Taki smakołyk piekły nasze mamy

reklama

Jak zrobi babkę z rumem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozpuściłam suszone drożdże w 30 ml ciepłego mleka i odstawiłam na 10 minut.
  2. Następnie w garnku roztopiłam masło z pozostałym mlekiem.
  3. Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną i dodałam cukier wraz ze szczyptą soli.
  4. Następnie włączyłam robota kuchennego z hakiem na średnie obroty i powoli dodawałam po jednym jajku i wlałam rozpuszczone drożdże.
  5. Wlałam przestudzone mleko z masłem i mieszałam ciasto do całkowitego połączenia.
  6. Ciasto drożdżowe przełożyłam do natłuszczonej olejem miski i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie przełożyłam ciasto na babkę z rumem do formy i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Babkę drożdżową piekłam przez 30 minut w temperaturze 170° Celsjusza.
  9. Przed końcem pieczenia przygotowałam poncz. W garnku zagotowałam wszystkie składniki do momentu rozpuszczenia kryształów cukru. Gotowałam przez 5 minut.
  10. Babkę drożdżową wyjęłam z piekarnika, odstawiłam na 10 minut do wystygnięcia, wysunęłam z formy i nasączyłam ciepłym ponczem.
  11. Gotowa babka z rumem będzie pięknie pachnieć i błyszczeć po ozdobieniu jej gęstym syropem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczna babka z rumem na Wielkanoc. Przepis na puszyste ciasto nasączone ponczem. Żaden łakomczuch nie przejdzie obojętnie - Strona Kuchni

Wróć na mogilno.naszemiasto.pl Nasze Miasto