Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Policja poszukuje mężczyzny ze zdjęć. To on miał włamać się do kościoła

Policja poszukuje mężczyzny ze zdjęć. To on miał włamać się do kościoła

W pożarze stracili dom. Budowa nowego trwa już trzy lata. Jest zbiórka (ZDJĘCIA)

W pożarze stracili dom. Budowa nowego trwa już trzy lata. Jest zbiórka (ZDJĘCIA)

Polecamy

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Kiedy znudzą mi się pieczone udka z kurczaka, podaję mięso w ten sposób. Palce lizać!

Kiedy znudzą mi się pieczone udka z kurczaka, podaję mięso w ten sposób. Palce lizać!

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia