W skrócie
Bartek Kieżun z zachwala wyjątkowość precli, które smakują szczególnie wyjątkowo podczas wycieczki do Jerozolimy. Złota skórka precli skrywa delikatny biały środek, który według autora świetnie współgra ze słodkimi i słonymi dodatkami. Bartek Kieżun zdradza, że często w jerozolimskich piekarniach jerozolimskich do worka z pieczywem dorzuca się małą torebkę z odrobiną zataru. To popularna w kuchni Jerozolimy mieszanka ziół, sumaku i sezamu. Ponadto podróżnik zaznaczył, że precli można spróbować także w Tel Awiwie, ale tam obsypywane są przyprawami przed pieczeniem. Według autora książki „Jerozolima do zjedzenia” do pełni szczęścia podczas jedzenia lokalnego wypieku wystarczy już tylko nieco oliwy.
Precle – przepis z sezamem
Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 325 g mąki tortowej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 50 ml słodkiej śmietany 30 procent,
- 7 g suchych drożdży,
- 40 g cukru,
- łyżeczka soli,
- 25 ml oliwy extra vergine.
Dodatkowo:
- Jajko „zerówka”,
- Sezam do posypania.
Jak zrobić precle?
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od połączenia i wymieszania w misce wszystkich suchych składników. Zagniatanie zaczynamy od rozmieszania płynnych składników w samym środku miski połączenia ich z częścią mąki.
- Kręcąc kółka palcem, powoli pozwalamy wilgotnej części absorbować mąkę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce przykrytej szczelnie folią spożywczą. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części. Z każdej formujemy wałeczek o długości mniej więcej 50 cm.
- Łączymy końcówki i układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem, formując je w owal. Na jednej blasze powinny się zmieścić trzy sztuki.
- Przykrywamy blachy ściereczkami kuchennymi i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni Celsjusza. Rozkłócamy jajko.
- Pędzlem kuchennym powoli i delikatnie smarujemy precle na pierwszej blasze.
- Potem posypujemy je obficie sezamem i pieczemy na złoto przez kwadrans.
- Powtarzamy czynności z drugą blachą, a później wcinamy precle z masłem i solą, bo podane w ten sposób są najlepsze, choć pewnie koleżanki i koledzy z Izraela marudziliby, że z humusem smakują lepiej. No ale chyba nie ma ich w waszej kuchni, co nie?
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Oryginalne bajgle na wyciągnięcie dłoni. Niezawodny przepis na domowe bułki
- Obwarzanki prawie jak z Krakowa! Prosty przepis na superwypiek. Świetne na śniadanie
- Kuchnia Grecji odkrywana na nowo. Bartek Kieżun wspomina deser na pożegnanie Aten
- Bartek Kieżun o kuchni Hiszpanii. Mamy przepis na tortillę de patatas
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?